Opiekunowie grupy Uczestników Uczestniczących w praktyce w dniach 13-26.09.2011r.
Grupa kucharska – Giuliano Tassarini
Ambasador włoskiej kuchni na świecie. Posiada bardzo bogate curriculum, czyniące z niego wybitną osobistość gastronomii i hotelarstwa. Wiedzę oraz umiejętności praktyczne zdobywał na przestrzeni kilkudziesięciu lat w takich instytucjach jak: Institute of Hotel Management and Tourism (Rimini), Institute „Le Notre de Paris”, ITQS Montreal. Chef Giuliano posiada specjalizacje w kuchni ciepłej, cukiernictwie oraz zarządzaniu hotelem. Jest ponadto sommelierem (w najwyższym III stopniu), a także włada kilkoma językami (oprócz włoskiego są to: francuski, angielski, hiszpański, japoński). Jego kariera zawodowa to praca jako szef kuchni (m.in. w pięciogwiazdkowych restauracjach hotelowych we Włoszech oraz Kanadzie, w restauracjach we Włoszech, Kanadzie, Szwajcarii a nawet w Senegalu , a także na największym jachcie prywatnym – The Savarona, wynajmowanym przez Ralpha Laurenta), doradcy do spraw zarządzania kuchnią hotelową oraz hotelem, nauczyciela w wielu szkołach zarówno krajowych jak i międzynarodowych (m.in. „ALMA”). Szef Giuliano jest wielokrotnym zdobywcą nagród kulinarnych, organizatorem wielu pokazów gastronomicznych w kraju i na świecie, udzielającym się członkiem regionalnych i państwowych stowarzyszeń i organizacji kucharzy i restauratorów. Jako propagator regionalnej kuchni włoskiej, w ramach pracy w szkole „ALMA” prezentuje historię włoskiej kuchni oraz związanych z nią produktów typowych na wszystkich kontynentach w takich miejscach jak: Moskwa, Montevideo, Tokio, Ankara, Shanghai, Montreal, Melbourne, Dubai, Tunis, Mombai, Hong Kong, Ateny czy też Londyn . W zawodzie od 25 lat.
Grupa kelnerska – Luca Ferrari
Absolwent szkoły w Serramazzoni posiadający duże doświadczenie w zawodzie maitre d’hotel. Założyciel dwóch cenionych restauracji w Emilii-Romanii (Calle diLuca oraz Stallo del Pomodoro). Specjalizuje się w zarządzaniu salą, organizowaniem cateringu i imprez okolicznościowych. Jego największą miłością jest włoska i międzynarodowa enogastronomia, co przejawia się m.in. w doradztwie na potrzeby winnic (szef de cave w winnicy Davinci). Pracuje w zawodzie od 17 lat.